Új Főnix Terv

 

Új Főnix Terv: az elmúlt 25 év legnagyobb forráskerete nyílik meg

Több mint 200 milliárd forintos program indul

 

Az utóbbi évtizedek legnagyobb fejlesztése kezdődött Debrecenben: az Új Főnix Terv keretében több mint 200 milliárd forintból változik meg - szemünk láttára - a város. A biztos alap, melyre a városvezetés építhet, a 2004-ben meghirdetett első Főnix Terv. Az akkor célként megnevezett beruházások elkészültek: ma már a debreceniek kedvence - többek között - a Kölcsey Központ, az átalakított Parkerdő a felújított szabadtéri színpaddal, az új stadion és a sportuszoda. A látványos beruházások mellett jutott forrás kisebb korszerűsítésekre is. Most azonban minden eddiginél nagyobb fejlesztések kezdődhetnek.

Munkahelyteremtés

Az Új Főnix Terv egyszerre koncentrál a nagy gazdaságfejlesztési beruházásokra és a város polgárainak mindennapjait könnyebbé, komfortosabbá tévő kisebb munkákra. Kiemelt jelentőségű a gazdaságfejlesztés. Érthető, hiszen a régióvezető szerepet betöltő városnak szüksége van új, munkahelyteremtő beruházásokra és programokra. Ennek érdekében új ipari területeket jelölnek ki, támogatásra számíthat a magas hozzáadott értékű ipari és innovációs fejlesztés. A több ezer új munkahely létrehozását az úgynevezett foglalkoztatási paktum segítheti.

Közlekedésfejlesztés

Történelmi jelentőségű a közlekedésfejlesztési program, amely - befejezését követően - lényegesen megkönnyíti a városi, illetve a városba vezető közlekedést. Főpályaudvar épül a Petőfi téren, ahonnan minden járműtípussal tovább utazhatnak a városba érkezők: villamossal, trolival, helyi és helyközi autóbusszal egyaránt. Csodálatos új parkot is kap a tér.

Minden eddiginél nagyobb fejlesztések kezdődnek a cívisvárosban

A közlekedési program részeként tovább építik az M35-ös autópályát, elkészül az elkerülő út a repülőtér és a déli iparterület bekötésével, felújítják és bővítik a Sámsoni utat, fejlesztik a repülőteret. Vasúti korszerűsítésekre is sor kerül, így elmondható: a minden területre kiterjedő fejlesztés tovább erősíti városunk regionális közlekedési központ szerepét. Debrecenben 52 utca kap részben vagy teljes hosszban friss burkolatot, 11 utcában pedig új út épül. Bővítik a közlekedési csomópontokat, új kerékpárutak is készülnek.

Élhető város

Az Új Főnix Terv biztosítja Debrecen egységes, valamennyi városrészre kiterjedő dinamikus fejlődését. A program koncentrál a lakótelepi fejlesztésekre, hogy a helyenként több évtizedes hiányosságok megszűnjenek. Felújítanak parkokat, játszótereket, szervizutakat és parkolókat. Jelentős források bevonásával fejlesztik a keleti és a déli városrészt.

A "Zöld Város", illetve az e-mobilitás programok jelentősen hozzájárulhatnak Debrecen környezeti értékeinek megóvásához, az egészséges és élhető város feltételeinek megteremtéséhez.

Oktatás és kultúra

Debrecen iskolavárosi szerepét is szem előtt tartja a program. Új bölcsőde és óvoda épül (többet felújítanak), nemzetközi iskola programot indít az önkormányzat. Folytatódik az oktatási intézmények energiahatékonyságot növelő rekonstrukciója. Folytatódik a Nagyerdő-fejlesztési program: új strandfürdő épül a jelenlegi korszerűtlen intézmény helyére, és több milliárd forint jut a Debreceni Kultúrpark (az állatkert és a vidámpark) átalakítására. Igazi élménypark várja majd a látogatókat. A munka már elkezdődött; a több mint 200 milliárd forintos program 2019-ben javarészt befejeződik. Debrecen régen látott fejlődés előtt áll.