TÁJÉKOZTATÓ „TURISZTIKAI ATTRAKCIÓFEJLESZTÉS A DEBRECENI ZSIDÓ HITKÖZSÉG SZÉKHÁZÁBAN” CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ
„TURISZTIKAI ATTRAKCIÓFEJLESZTÉS A DEBRECENI ZSIDÓ HITKÖZSÉG SZÉKHÁZÁBAN” CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:         TOP-6.1.4-16-DE1-2017-00001
Kedvezményezett:                     DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Konzorciumi partner:                    Debreceni Zsidó Hitközség
Projekt címe:                 Turisztikai attrakciófejlesztés a Debreceni Zsidó Hitközség 
székházában
Megítélt támogatás:                     30.000.000 Ft
Támogatás mértéke:                     100%
Befejezési dátum:                     2019.12.31.

 

A projekt a Debrecen, Bajcsy-Zsilinszky utca 26. alatti hitközségi székház épületében kialakítandó turisztikai attrakció megvalósítására irányult. A fejlesztés célja volt a zsidó hagyományok közösség és turisták számára történő bemutatása, látogatóbarát megismertetése a mai kornak megfelelő, fiatalok számára is érdekes, modern eszközök használatával. A projekt keretében olyan attrakciófejlesztés valósult meg, ami nem csak látogatóbaráttá, hanem interaktív módon érthetőbbé, kommunikatívabbá teszi a Zsidó Negyed turisztikai értékeinek bemutatását.

A fejlesztés során többek között egy interaktív kiállítóteret alakítottak ki (rabbiszoba), melynek múlt századelős berendezésével, kulturális emlékeivel a második világháború előtti, zsidó polgári otthon miliőjét hivatott bemutatni.  Emellett megtörtént a vendéglátó egység étkezőjének fejlesztése, a folyosók, a helyiségeket összekötő útvonalak, a bejárat esztétikai felújítása, az attrakció közvetlen környezetének fejlesztése, melynek keretében az udvar esztétikusabbá történő átalakítása valósult meg. A kertben híres és közéleti zsidó személyek bemutatására szolgáló táblákat helyeztek el, amelyekre az adott személy életének jellemző állomásairól, valamint munkásságának fontosabb elemeiről szóló információk kerültek.

A turisztikai attrakció létrehozásával a vallási értékek, hagyományok bemutatása a cél, valamint a látogatóközpont turisztikai vagy zarándokútvonalba való bekapcsolása. A vallási turisztikai helyszínek fejlesztése hozzájárul a kulturális értékek megőrzéséhez, fenntartásához és bemutatásához.