TÁJÉKOZTATÓ A SZIVÁRVÁNY ÓVODA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ

"A SZIVÁRVÁNY ÓVODA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE" CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.5.1-15-DE1-2016-00019
Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt címe:     A Szivárvány Óvoda épületének energetikai korszerűsítése
Megítélt támogatás:             203.554.284 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:             2021.01.29.

A projekt célja a Szivárvány Óvoda épületének energetikai korszerűsítése, az intézmény hatékonyabb energiahasználata volt. 

A projekt illeszkedik a III. Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazottakhoz. A stratégia meghatározása szerint a fő beavatkozási területek közé tartozik az intézményi szektor épületállományának megújítása, különös tekintettel az állami és önkormányzati tulajdonú középületekre. A cél, hogy jelentős mértékben csökkenjen a középületek energiafelhasználása és javuljon az energiamegtakarítás.

A projekt célja a Debrecen, Monostorpályi út 37. (hrsz. 11775) alatt található óvoda hatékonyabb energiahasználata és a széndioxid-kibocsátás csökkentése volt. Az elmúlt évek során az intézményben nagyobb felújítási munkálatok nem voltak, így felújítása, korszerűsítése időszerűvé vált. A fejlesztés részeként kicserélték a nyílászárókat, hőszigeteléssel látták el az épületet. Felújították a hőközpontot, az óvoda épületeinek fűtését geotermikus energiaforrás kihasználásával valósították meg, a radiátorokon termosztatikus szelepeket helyeztek el. Korszerűsítették a központi szellőzőrendszert, valamint a kül- és beltéri világítási rendszereket. Mozgás- és jelenlét-érzékelős kapcsolókat szereltek fel a mosdókban és a közlekedőkben annak érdekében, hogy az ottani világítás csak akkor kapcsoljon fel, ha a helyiségben tartózkodik valaki. Napenergiát hasznosító napelemes rendszer telepítésére is sor került. A beruházás során az épületek akadálymentes megközelíthetőségének kialakítása is megvalósult.

A korszerűsítés célja az volt, hogy hatékonyabban és gazdaságosabban tudjon üzemelni az óvoda, ami hosszú távú megtakarításokkal jár.