TÁJÉKOZTATÓ A

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ

„SZABADTÉRI PIAC LÉTESÍTÉSE A TÓCÓSKERTBEN” című projektről

Támogatási szerződés száma:           TOP-6.1.3-15-DE1-2016-00001

Kedvezményezett:                              DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe:                                      Szabadtéri piac létesítése a Tócóskertben

Megítélt támogatás:                            186 669 333 Ft

Támogatás mértéke:                           100%

Tervezett befejezés:                           2019.12.31.

 

A Holló László sétányon üzemelő tócóskerti kirakodó vásár a leromlott állapotú piaci területek egyike volt, amely fejlesztésre szorult. A beruházásnak nem volt megfelelően átalakítható épület, így a vásár új területre került.

A fejlesztés zöldmezős fejlesztésként valósult meg mintegy 3036 m2-es területen: egy modern, igényes, kulturált piaci terület, összenyitható üzletterek, tárolásra, hűtésre alkalmas raktárhelyiségek, piacfelügyelet számára fenntartott helyiség, mosdók, közösségi tér funkciót betöltő rendezett park létrehozása valósult meg.A piac a tisztaság, az igényesség és a komfort érzetét kívánja kelteni a vásárlókban és az eladókban egyaránt.

A rakodási- és akadálymentes parkolási lehetőség biztosítottá vált, valamint a rendfenntartás és vagyonbiztonság érdekében a piaci terület kamerarendszerrel lett ellátva és zárható nyitvatartási időn kívül is. A fenntarthatóság és a gazdaságosság szempontjait figyelembe véve megújuló energiaforrások beépítése is megvalósult.

A fejlesztés eredményeképpen javult a helyi termelők működési környezete egy új, modern, kulturált piaci terület és környezet által.A piac kiváló elhelyezkedése alkalmas arra, hogy nagyszámú lakosságot tudjon kiszolgálni.A friss, egészséges, széles termékskálának köszönhetően a vásárlók egy helyen és egy időben tudják megvásárolni a különféle termékeket. Az önkormányzat segítséget kíván nyújtani a helyi termelők számára többlettermékeik elhelyezésére, valamint a helyi lakosságnak is, egészséges, helyben előállított termékek megvásárlása által.

A város elkötelezett a helyi gazdaság- és piacfejlesztés mellett, hosszú távú cél a város és a vidék együttműködésének erősítése a környező településekről érkezők számára árusítási lehetőség és bérleti jog biztosítása.

A fejlesztés közvetlen célja a TOP-6.1.3-15 „Helyi gazdaságfejlesztés” tárgyú felhívás keretén belül olyan piaci környezet létrehozása, amelynek közösségteremtő ereje van egy erősen urbanizált lakótelepen.