TÁJÉKOZTATÓ NYUGATI VÁROSRÉSZ FORGALOMSZERVEZÉSE ÉS KERÉKPÁRÚT KIALAKÍTÁSA CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

 

TÁJÉKOZTATÓ

"NYUGATI VÁROSRÉSZ FORGALOMSZERVEZÉSE ÉS KERÉKPÁRÚT KIALAKÍTÁSA" CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.4.1-15-DE1-2016-00003

Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe:     Nyugati városrész forgalomszervezése és kerékpárút kialakítása

Megítélt támogatás:             535.000.000 Ft

Támogatás mértéke:             100%

Tervezett befejezés:             2022.03.31.

A városi mobilitás fenntarthatósága érdekében a Bartók Béla út - Böszörményi út - Pesti utca által érintett csomópontot átépítik, a Határ úti Ipari park kerékpáros elérhetőségét javítják.

A Bartók Béla úton található kerékpárutat - a Vág utca igénybevételével - összekötik a Kishegyesi úton található kerékpárúttal, melyet új szakasszal is bővítenek. Az Egressy Béni tér felé vezető szervízúttól a Jégcsarnok előtt a Kishegyesi útig gyalog-kerékpárút épül. A Kishatár úton új gyalog-kerékpárút épül a Kunhalom utcáig. A kerékpárút bővítésével és az új kerékpárút építésével a Debrecen nyugati városrészében elhelyezkedő Ipari Park, valamint a különböző áruházak is biztonságosan megközelíthetővé válnak kerékpárral.

A Bartók Béla út - Böszörményi út - Pesti utca csomópontot átalakítják. A projekt célja, a csomópont fejlesztése, ezáltal a közlekedésbiztonság növelése. A Bartók Béla útról a Pesti utca irányába jobbra kanyarodó sávot építenek 95 méter hosszúságban.

A beruházás céljai:

? Forgalomcsillapítás, közlekedésbiztonság a fenntartható települési közlekedés, valamint az élhetőbb városi környezet megteremtése érdekében.

? Lakott területen kívül elhelyezkedő munkahelyek és a település belterülete közötti kerékpárforgalmi útvonal kialakítása.

? Település vagy településrész közlekedési úthálózatának kerékpáros baráttá alakítása kerékpárforgalmi létesítmények kijelölésével, építésével.

A beruházás célja, hogy olyan, a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg Debrecenben, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához.