TÁJÉKOZTATÓ A NAGYERDEI ÓVODA FELÚJÍTÁSA CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ

A NAGYERDEI ÓVODA FELÚJÍTÁSA CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:           TOP-6.2.1-15-DE1-2016-00001

Kedvezményezett:                              DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe:                                      A Nagyerdei Óvoda felújítása

Megítélt támogatás:                           368.422.212 Ft

Támogatás mértéke:                          100%

Tervezett befejezés:                           2019.01.31.

A Nagyerdei Óvoda régi szárnya az 1940-es években, az új szárnya 1976-ban épült és nyílt meg Debrecen északi részén, a Nagyerdő városrészében. Az épület műszaki szempontból elavult, így indokolt a felújítása.

Az intézményben nyolc óvodai csoport van, összesen 240 férőhellyel. Az intézmény teljes kapacitás-kihasználtsággal üzemel. Az épület és a hozzá kapcsolódó játszóudvar részben felújítandó, korszerűsítendő.

A fejlesztés során megvalósul az óvoda épületének és kültéri foglalkoztató tereinek komplex felújítása, a játszóudvar fejlesztése. Az épületet határoló szerkezetet hő szigetelik, a szerkezeteket felújítják, és azok rétegrendi kialakításait modernizálják. Az elavult külső nyílászárókat korszerű, hőszigetelő nyílászárókra cserélik. Megvalósul az épület belső tereinek teljes felújítása, mind a gyermekek, mind a dolgozók által használt terekben. A kiszolgáló tereket (a melegítő konyha minden részlege, mosoda, vizesblokkok, stb.) is felújítják, kicserélik az épületben található elavult belső nyílászárókat. Felújítják és fejlesztik az épület teljes épületvillamossági és gépészeti rendszerét, mely során kiépítik a megújuló energiaforrást hasznosító napelemes rendszert. Szükséges továbbá a játszóteraszok és a játszóudvar fejlesztése, a kerítés és a bejárati kapuk, illetve az egyéb védőszerkezetek felújítása, a kültéri burkolatok megújítása.

Megvalósul az épületnek és környezetének akadálymentesítése, valamint saját telken belül kiépül egy dolgozói parkoló, melynek egy parkolóhelye mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhely lesz.

A felújítási, korszerűsítési beruházás eredményeként létrejön egy a mai kor igényeit maradéktalanul kiszolgálni képes óvoda, mely egészséges környezetet biztosít a 3-6 éves korú gyermekek neveléséhez-oktatásához, melyhez további segítséget nyújt a fejlesztett eszközpark. Az intézmény nyújtotta közszolgáltatást mozgásában korlátozott személy is képes lesz igénybe venni.

Az épület korszerűsítése hozzájárul az energiatakarékos működtetéshez, ezen túlmenően a napelemek felszerelésével, a megújuló energiaforrások hasznosításával környezetvédelmi szempontok is érvényesülnek, csökken a fajlagos fenntartási költség, ezáltal a jelenleginél gazdaságosabban fenntarthatóvá válik.

A projekt megvalósítása révén egy biztonságos, gazdaságosan fenntartható, a mai kor követelményeinek megfelelő óvoda jön létre, mely modern helyszínt biztosít az óvodáskorú gyermekek neveléséhez, oktatásához.

A Nagyerdei Óvoda (4032 Debrecen, Pallagi út 3.) zöldövezetben, távol a városi forgalomtól, a város és az erdő találkozásánál fekszik, igen kedvelt köznevelési intézmény városunkban, mely évek óta 100%-os kapacitáskihasználtsággal működik.