TÁJÉKOZTATÓ A KÖZÉP UTCAI ÓVODA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ

"A KÖZÉP UTCAI ÓVODA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE"

CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.5.1-15-DE1-2016-00006
Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt címe:     A Közép utcai óvoda épületének energetikai korszerűsítése
Megítélt támogatás:             217.654.629 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:             2020.12.15.

A projekt célja a Debrecen, Közép u. 2. szám alatt található óvoda épületének energetikai korszerűsítése, az intézmény hatékonyabb energiahasználata és széndioxid-kibocsátás csökkentés. 

A beruházás célja egy, a mai kor igényeit maradéktalanul kiszolgálni képes bölcsődei, valamint óvodai intézmény létrehozása volt, mely egészséges környezetet biztosít a 3-6 éves korú gyermekek neveléséhez és oktatásához. 

A projekt során az épület energiahatékonyság-központú fejlesztése valósult meg. A határoló szerkezeteket hőszigetelték, a nyílászárókat kicserélték és a gépészeti rendszereket korszerűsítették, továbbá a fal, tető és padlásfödémet szigetelték. Megtörtént az ablakok cseréje, a fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezéseket és a kapcsolódó fűtési és HMV rendszereket korszerűsítették, hőszivattyús rendszert  építettek ki, az épülethez kapcsolódó kül- és beltéri világítási rendszereket, valamint a központi szellőző- és légkondicionáló rendszerek korszerűsítették, az épületet akadálymentesítették. 

A Debrecen Smart City stratégiájának részeként kiépülő Városirányítási Központ energetikai alrendszeréhez csatlakozó okos mérők, érzékelők kiépítésével nyomon követhető és optimalizálható az épület energiafelhasználása.

A projekt illeszkedik a III. Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazottakhoz. A stratégia meghatározása szerint a fő beavatkozási területek közé tartozik az intézményi szektor épületállományának megújítása, különös tekintettel az állami és önkormányzati tulajdonú középületekre. A Megújuló Közintézmények Alprogram és a Közintézmények villamosenergia-igény mérséklése Alprogram az energiapazarló és nem a mai hőtechnikai előírásoknak megfelelő, hagyományos építésű állami és önkormányzati tulajdonú, közfunkciójú épületekre terjed ki. A cél, hogy jelentős mértékben csökkenjen a középületek energiafelhasználása és javuljon az energiamegtakarítás.

A beruházás célja, hogy egy korszerű, energiahatékony épületben, biztonságos környezetben, megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett érzelmi biztonságot nyújtó és változatos tevékenységeket biztosító óvodai életet teremtsenek a gyerekeknek.