TÁJÉKOZTATÓ A KISMACSRA VEZETŐ KERÉKPÁRÚT KIALAKÍTÁSA CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ

"KISMACSRA VEZETŐ KERÉKPÁRÚT KIALAKÍTÁSA" CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.4.1-15-DE1-2016-00005

Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe:     Kismacsra vezető kerékpárút kialakítása

Megítélt támogatás:             356.000.000 Ft

Támogatás mértéke:             100%

Tervezett befejezés:             2021.09.30.

A projekt során a Debrecen és Kismacs közötti területrész kerékpárosbaráttá tétele valósul meg hivatásforgalmi kerékpárút kialakításával, a városi mobilitás fenntarthatósága érdekében.

A tervezendő kerékpárút nyomvonala a már meglévő Balmazújvárosi út - Kishatár utca csomópontjánál véget érő kerékpárút folytatásaként épül és a lakott területen kívül található Kismacs településrészen az Orgona utcáig tart. A hivatásforgalmi kerékpárút megvalósulása után jelentős kerékpárforgalom várható Debrecen és Kismacs között, ami jelenleg a 33-as számú főúton zajlik és a kerékpárút hiánya miatt rendkívül balesetveszélyes.

A kerékpárforgalmi létesítmény kialakításakor megtörténik az akadálymentes közlekedés megvalósítása, a nyomvonal alatti közművek kiváltása, védelembe helyezése, szükség esetén közvilágítás létesítése. A nyomvonalat érintő csomópontoknál gyalogos- és kerékpáros átvezetések kialakítása szükséges, taktilis jelekkel ellátott burkolat alkalmazásával.

A kerékpárút létrehozásával lehetővé válik a város nyugati, távolabb eső területeinek becsatolása a városi kerékpárút hálózatba, másrészt a fejlesztés által létrejött összefüggő kerékpárút hálózat hozzákapcsolódik a tervezett turisztikai célú kerékpárút hálózathoz, ami közvetve hozzájárul a város idegenforgalmának növeléséhez.

Debrecen Smart City stratégiájának részeként a projekt tartalmaz olyan okos megoldásokat, melyek a város fenntartható közlekedésének fejlődését, valamint a köz- és közlekedésbiztonságot szolgálják. Ehhez kapcsolódóan automata forgalomszámláló eszközöket telepítenek a gépjármű- és a kerékpáros forgalom számlálása érdekében.

A beruházás célja, hogy olyan, a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg Debrecenben, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához.