TÁJÉKOZTATÓ A JÓZSEF ATTILA-TELEPI KÖNYVTÁR ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ

A JÓZSEF ATTILA-TELEPI KÖNYVTÁR ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.5.1-15-DE1-2016-00011

Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe:                 A József Attila-telepi Könyvtár épületének energetikai

korszerűsítése

Támogatási összeg:             26.000.000 Ft

Tervezett befejezés:             2020.04.30.

A beruházás során Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában álló és fenntartásában működő József Attila-telepi Könyvtár épületének energetikai korszerűsítése valósul meg.

Az épületben az elmúlt 25-30 év alatt egyáltalán nem vagy csak igen kis mértékben történtek felújítások, korszerűsítések. Az épület nem felel meg a hőtechnikai előírásoknak, az oldalfalakon, padozaton, lábazaton semmiféle hőszigetelő szerkezet nincs, a zárófödém hőszigetelése nem megfelelő. A homlokzati nyílászáró szerkezetek alkalmatlanok funkciójuk ellátására. Az épület több helyen beázik és az akadálymentes közlekedés sem biztosított.

A projekt keretében a külső térelhatároló falszerkezetek, pillérek, lábazatok utólagos hőszigetelése, a homlokzati nyílászárók, a világító testek, a villamos vezetékrendszer cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése, valamint az akadálymentes közlekedés kialakítása tervezett. A beruházás során elemzésre kerül az okos közműórák beépítésének lehetősége, melyek alkalmazásával egy olyan intelligens rendszer jöhet létre, mellyel nyomon követhető és optimalizálható lehet az épület fogyasztása.

A beruházás megvalósításával mérhető költségmegtakarítás keletkezik.

A projekt célja az intézmény hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a klímaváltozásra gyakorolt hatásainak csökkentése lokális és globális szinten.

A felújítás megvalósításával egy korszerű, energiahatékony, biztonságos, modern Könyvtár épület jön létre.