TÁJÉKOZTATÓ „HIT ÉS KULTÚRA” – AZ ATTILA TÉRI GÖRÖGKATOLIKUS TURISZTIKAI LÁTOGATÓKÖZPONT LÉTREHOZÁSA CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ
„HIT ÉS KULTÚRA” – AZ ATTILA TÉRI GÖRÖGKATOLIKUS TURISZTIKAI LÁTOGATÓKÖZPONT LÉTREHOZÁSA CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.1.4-16-DE1-2017-00002
Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Konzorciumi partner:            Debreceni Görögkatolikus Parókia
Projekt címe:     „Hit és kultúra” – Az Attila téri görögkatolikus turisztikai látogatóközpont létrehozása
Megítélt támogatás:             70.000.000 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:             2020.11.29.

A projekt célja a Debrecen, Attila téri görögkatolikus templom közvetlen környezetében elhelyezkedő területen egy új turisztikai látogatóközpont létrehozása, mely a helyi görögkatolikusok hagyományainak, történelmének és jelenének bemutatására fókuszál. Az Attila téri templom – illetve az egyházközösség történelme és kulturális öröksége – a debreceni térség jelentős kulturális helyszínének számít. Debrecen város sokszínűségének szélesítése szempontjából lényeges a helyi görögkatolikus közösség turisztikai szempontból történő fejlesztése azáltal, hogy hagyományainak, történelmének és a jelenének prezentálása a mindennapok részévé válik.

Ennek érdekében egy többfunkciós kiállítóterem létrehozása a cél, amely állandó és időszakos kiállításoknak, előadásoknak ad otthont, élmény- és látogatóbarát elemekkel kiegészítve. Itt kapnak helyet képzőművészeti, néprajzi és szakrális tárgyak, továbbá különböző ismeretterjesztő programok, filmvetítések, játékok megvalósítása is a tervek között szerepel. Az attrakciófejlesztés megvalósítása nem csak látogatóbaráttá, hanem interaktív módon érthetőbbé, kommunikatívabbá teszi a turisztikai értékek bemutatását.

Az épületben információs sarok kerül kialakításra, illetve szociális és kiszolgálóhelyek (iroda, teakonyha, vizesblokk tusolóval, pelenkázó, raktár, gépház) is rendelkezésre állnak majd. Az épület körülötti területen kertet, pihenőt valósítanak meg és játszótéri eszközöket is telepítenek.

A projekt további célja a Mária Út fejlesztése Debrecen és Máriapócs között új zarándokútvonal létrehozásával, ezáltal az új görögkatolikus központ, Debrecen bekapcsolása a zarándokhálózatba.

A Debreceni Görögkatolikus Parókián megvalósuló turisztikai attrakció célja az egyházi kulturális értékek, vallási turisztikai helyszínek fejlesztésével hozzájárulni a magyarországi kulturális értékek megőrzéséhez, fenntartásához és bemutatásához.