TÁJÉKOZTATÓ A "DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS EGYESÍTETT BÖLCSŐDEI INTÉZMÉNYÉNEK ŐSZ UTCAI TAGINTÉZMÉNYE ÉS A MOSOLYKERT ÓVODA FELÚJÍTÁSA" CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ

"DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS EGYESÍTETT BÖLCSŐDEI INTÉZMÉNYÉNEK ŐSZ UTCAI TAGINTÉZMÉNYE ÉS A MOSOLYKERT ÓVODA FELÚJÍTÁSA" CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.2.1-15-DE1-2016-00010
Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt címe:     Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézményének Ősz utcai Tagintézménye és a Mosolykert Óvoda felújítása
Megítélt támogatás:             375.875.977 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:             2020. 01. 31.

A Debrecen, Fáy András u. 2. szám alatt található - összesen 1123,55 m2 hasznos alapterületű – épület 1968. április 8-án nyitotta meg kapuit, ahol jelenleg két intézmény üzemel. A földszinti intézményben négy bölcsődei csoport van, melyekben 50 gyermek nevelése-gondozása folyik, az emeleti részen a Mosolykert Óvoda működik öt óvodai csoporttal, melyekben 135 gyermek nevelése folyik.

A közel 50 éves épület és a hozzá kapcsolódó játszóteraszok és játszóudvarok komplexen felújításra szorultak. A felújítást, korszerűsítést és eszközbeszerzést magába foglaló beruházás célja, hogy létrejöjjön egy, a mai kor igényeit maradéktalanul kiszolgálni képes bölcsődei, valamint óvodai intézmény, mely egészséges környezetet biztosít a 0-3 és 3-6 éves korú gyermekek neveléséhez és oktatásához.

A beruházás megvalósítása során kívül-belül megújult az intézmény.

Az épületet hőszigetelték, árnyékolókat helyeztek el, a szerkezetet felújították, az elavult nyílászárókat és világítótesteket kicserélték, az épületgépészeti rendszereket megújították, az épületet akadálymentesítették. Megtörtént a bölcsőde és óvoda intézmény fűtési rendszerének külön szabályozhatóvá tétele, valamint a víz és a villany energiafogyasztásának külön mérhetővé tétele almérők beépítésével.
Cél az intézmény hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése volt. Az épület energetikai korszerűsítése hozzájárult az épület energiatakarékos működtetéséhez, ezen túlmenően a napelemek felszerelésével a megújuló energiaforrások hasznosításával környezetvédelmi szempontok is érvényesíthetővé váltak.

Megszépültek az épület belső terei. A csoportszobákat korszerűsítették, új eszközökkel látták el, felújításra került továbbá a tornaszoba, a közösségi terek, vizes blokkok, öltözők, mosdók és az étkező is.

Átalakításra került az óvoda játszóudvara is. Indokolttá vált a zöldterületek revitalizálása, a kültéri burkolatok, a kerítés, a bejárati kapuk felújítása, a kerti bútorok kiegészítése.

A beruházás célja, hogy egy korszerű, energiahatékony épületben, biztonságos környezetben, megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett érzelmi biztonságot nyújtó és változatos tevékenységeket biztosító óvodai életet teremtsenek a gyerekeknek.
A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében európai uniós forrásból valósult meg.