TÁJÉKOZTATÓ A DEBRECEN BELVÁROSÁNAK INNOVATÍV REKONSTRUKCIÓJA CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ

A DEBRECEN BELVÁROSÁNAK INNOVATÍV REKONSTRUKCIÓJA

CÍMŰ PROJEKTRŐL

Projekt azonosító:            TOP-6.3.2-15-DE1-2016-00002
Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt címe:     Debrecen Belvárosának innovatív rekonstrukciója
Megítélt támogatás:     1 775 000 000 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:             2022.07.29.

A fejlesztés célja Debrecen Belvárosának költséghatékony, környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, mely javítja a környezet általános állapotát, a közbiztonságot, valamint hozzájárul a gazdaságfejlesztéshez, így a lakosság életkörülményeinek javításához. A városrész népességmegtartó-képességének javítása és az általános vonzerő fenntartása érdekében szükséges a zöldterületek rekonstrukciója és bővítése, a gyalogos-zóna kiterjesztése, a közösségi funkciók erősítése, és a történelmi városkép korábbinál hatékonyabb megóvása.

A projekt keretében a Mester utca – Hunyadi utca – Rákóczi utca – Burgundia utca – Klaipeda utca – Sumen utca – Wesselényi utca – Petőfi tér – Erzsébet utca – Antall József utca /nyugati kiskörút/ – Tisza István utca /nyugati kiskörút/ által határolt területen valósulnak meg fejlesztések.

A fejlesztéssel érintett területeken szükség szerint megtörténik a zöldterületek rekonstrukciója (fák gallyazása, cserjeirtás és gyomtalanítás, aljnövényzet frissítése, fásítás és füvesítés), az aktív rekreációs zöldterületek fejlesztése, a szezonálisan működő virágpiac megújítása, a településképbe nem illeszkedő parki eszközök cseréje, a sétaútvonalak bővítése, a játszótéri elemek felújítása.
Továbbá a projekt részét képezik szükség szerint a jelenleg használatban lévő parkolók felújítása – részben magántőke bevonásával -, kereskedelmi egységek és parkolóház kialakítása, útburkolatok felújítása, valamint a belvárosi övezet célforgalmi övezetté alakítása. Mindezek mellett a közvilágítási rendszer energiatakarékos átalakítása, valamint a lakosok biztonságának érdekében nagy felbontású közbiztonsági kamerák elhelyezése is megtörténik. A projekt részét képezik az úgynevezett „soft” programok, melyek hozzáadott értéke emeli a beruházás jelentőségét.

A fejlesztés célja, hogy a városi zöldterület felújításának segítségével emelkedjen a lakosság életminősége, fokozódjon a város népességmegtartó ereje.

A projekt várható befejezése: 2022.07.29.