TÁJÉKOZTATÓ A BOLDOGFALVA ÓVODA MANNINGER GUSZTÁV UTCAI TELEPHELYÉNEK FELÚJÍTÁSA CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ

A BOLDOGFALVA ÓVODA MANNINGER GUSZTÁV UTCAI TELEPHELYÉNEK FELÚJÍTÁSA

CÍMŰ PROJEKTRŐL

A projekt azonosítószáma:         TOP-6.2.1-15-DE1-2016-00002
Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt címe:     A Boldogfalva Óvoda Manninger Gusztáv Utcai Telephelyének felújítása
Megítélt támogatás:            137 865 033 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:             2020.10.27.

 

A TOP 6.2.1-15 kódszámú „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” című felhívás keretén belül sor került a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának fenntartásában lévő Boldogfalva Óvoda Manninger Gusztáv utcai telephelyének felújítására, korszerűsítésére és projektarányos akadálymentesítésére, illetve új eszközök beszerzésére.

Az 1955-ben épült óvodaépület Debrecen központi részétől távolabb eső városrészben, Pallagon található. Az óvoda férőhelyeinek száma a pallagi telephelyen alapító okirat szerint 45 fő. A 2019/2020. nevelési évben egy óvodai csoportban 25 gyermek neveléséről gondoskodnak az intézményben. Ebből adódóan nagyfokú igénybevételnek van kitéve, így időszerűvé vált az épület és a játszóudvarok egyidejű, teljes felújítása. A fejlesztés eredményeként a második csoportszoba is hasznosíthatóvá vált, így két óvodai csoport is működhet a jelentkezők számától függően.

A felújítás az ingatlan korszerűsítése mellett hozzájárult a munkafeltételek javításához, a környezettudatossághoz, az esélyegyenlőség elvének érvényesüléséhez, lehetővé tette az óvodai szolgáltatás akadálymentes megközelítését.

A beruházás során megvalósult az épület energetikai szempontok szerinti felújítása (pl.: teljeskörű hőszigetelési rendszer kiépítése, elavult homlokzati nyílászárók cseréje, korszerű tetőfelépítményi szerkezet kialakítása stb.). Ezenkívül sor került mind a gyermekek, mind az óvodapedagógusok, nevelő munkát segítők által használt foglalkoztató és kiszolgáló helyiségek beltéri felújítására.
Korszerűsítésre került az épület épületvillamossági és épületgépészeti rendszere, melyekhez kapcsolódóan kiépítésre került megújuló energiát hasznosító napelemes rendszer. Emellett megtörtént az épület és környezetének projektarányos akadálymentesítése, az épület körüli udvar és a játszóudvar fejlesztése és a szükséges parkolók kialakítása.
Mindemellett az eszközbeszerzés keretében elsősorban az óvoda működéséhez nélkülözhetetlen új eszközök és bútorok beszerzése valósult meg. A gyermekek mindennapi mozgásfejlesztése érdekében megtörtént az óvoda 60,97 m² hasznos alapterületű tornaszobával és egy 15,01 m2 szertárral való bővítése.

A felújítási, korszerűsítési beruházás eredményeként létrejött egy, a mai kor igényeit maradéktalanul kiszolgálni képes, komfortos óvodai intézmény, mely egészséges környezetet biztosít a 3-6 éves korú gyermekek neveléséhez, gondozásához, melyhez további segítséget nyújt a megújuló eszközpark. Az energetikai korszerűsítés pedig az épület fenntartási költségeinek csökkenését eredményezi.

A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében európai uniós forrásból valósult meg.