TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉSZAKI VÁROSRÉSZ FORGALOMSZERVEZÉSE ÉS KERÉKPÁRÚT KIALAKÍTÁSA CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉSZAKI VÁROSRÉSZ FORGALOMSZERVEZÉSE ÉS KERÉKPÁRÚT KIALAKÍTÁSA CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.4.1-15-DE1-2016-00004

Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe:     ÉSZAKI VÁROSRÉSZ FORGALOMSZERVEZÉSE ÉS KERÉKPÁRÚT KIALAKÍTÁSA

Megítélt támogatás:             550.000.000 Ft

Támogatás mértéke:             100%

Tervezett befejezés:             2020.03.31

A projekt közvetlen célja Debrecen belterülete és a Debrecen városhatárán kívülre átnyúló TEVA Gyógyszertár Zrt. épületegyüttesében létesített munkahelyek közötti kerékpárforgalmi útvonal kialakítása a közlekedésbiztonsági, környezeti, pénzügyi és esélyegyenlőségi szempontok figyelembevételével.

Továbbiakban, Debrecen északi városrészében két csomópont kerül kialakításra, átalakításra a kerékpáros, gyalogos közlekedési módok közlekedésbiztonságának fokozása érdekében.

Automata forgalomszámláló eszközöket telepítünk a gépjármű és a kerékpáros forgalom számlálása érdekében. Két csomópont kerül átalakításra, kialakításra a fenntartható (gyalogos, kerékpáros, közösségi) közlekedési módok közlekedésbiztonságának fokozása és az akadálymentes áthaladás érdekében.

Az Egyetem sugárút - Egyetem téren lévő körforgalmi csomópont két forgalmi sávos körforgalmi csomóponttá alakítjuk át.

A Nagyerdei körút és a Bólyai utca irányába sávbővítés, valamint hozzá kapcsolódóan az Egyetem téri körforgalomból ki-, illetve behajtó ág épül. A Nagyerdei körút csomópontjának közlekedésbiztonsági átalakítása is elkészül. A csomópont közlekedésbiztonságának javítása céljából szükséges a Nagyerdei körútról (Pálma cukrászda felől) balra kanyarodó sáv építése, mellyel csökkenthető a csomópontban a gépjárművek szennyezőanyag-kibocsátása is, mivel így a gépjárművek a csomóponton rövidebb idő alatt haladnak át.

A másik csomóponti átalakítás a jelenlegi Nagyerdei körút - Pallagi út négyágú csomópontjának átépítése körforgalmi csomóponttá. A csomópontok átépítése érdekében megtörténik az új geometriának megfelelő közvilágítás kiépítése, a közút alatti közművek védelembe helyezése vagy kiváltása, valamint a szükséges csapadékvíz-elvezető létesítmények ki- vagy átépítése.

A fentiekben leírt csomóponti fejlesztések révén a fenntartható közlekedési módok közlekedésbiztonsága jelentősen nő.