TÁJÉKOZTATÓ AZ EGYKORI MEGYEI KÖNYVTÁR ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ

"AZ EGYKORI MEGYEI KÖNYVTÁR ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE" CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.5.1-15-DE1-2016-00013

Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe:     Az egykori megyei könyvtár épületének energetikai korszerűsítése

Megítélt támogatás:             110.000.000 Ft

Támogatás mértéke:             100%

Tervezett befejezés:             2018. 11. 30.

"Az egykori megyei könyvtár épületének energetikai korszerűsítése" tárgyú projekt keretében a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában álló Debrecen, Piac utca 8. szám alatti - jelenleg használaton kívüli - épületének energetikai korszerűsítése valósul meg. Az épület műemléki védelem alatt áll.

Az elmúlt években felújítási munkálatokat nem végeztek el az üresen álló épületben. Így az jelentősen leromlott állapotú, fűtési- és világítási rendszere meglehetősen elavult. Energetikai szakértő bevonásával végzett vizsgálat szerint az épületegyüttes energetikai besorolása nem éri el a DD kategóriát.

A tulajdonos Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat célja az épület energiahatékonyság-központú fejlesztése, a nyílászárók cseréje, az épület szigetelése, a gépészeti rendszerek és a kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítése, napelemes rendszer kialakítása, az épület akadálymentesítése.

A fejlesztés célja az önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése, azon belül is az épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése. A projekt keretében tervezett energiahatékonysági fejlesztések segítségével mérhető költségmegtakarítás keletkezik.

A tulajdonos Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata elképzelései szerint a jövőben az épület kulturális térként szolgálna, ami alkalmas lehet reprezentatív események megtartására is.