TÁJÉKOZTATÓ AZ EGYKORI MAGYAR GÖRDÜLŐCSAPÁGY MŰVEK HELYÉN LÉVŐ GAZDASÁGI TERÜLET JOBB MEGKÖZELÍTHETŐSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSA CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ AZ EGYKORI MAGYAR GÖRDÜLŐCSAPÁGY MŰVEK HELYÉN LÉVŐ GAZDASÁGI TERÜLET JOBB MEGKÖZELÍTHETŐSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSA CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:           TOP-6.1.5-15-DE1-2016-00001

Kedvezményezett:                              DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe:                                      Az egykori Magyar Gördülőcsapágy Művek helyén lévő

gazdasági terület jobb megközelíthetőségének biztosítása

Támogatási összeg:                            800.000.000 Ft

Tervezett befejezés:                           2021.02.28

A Debrecen északkeleti részén elhelyezkedő - évtizedek óta ipari területként hasznosított - gazdasági terület mérete 29,5 hektár. Korábban itt a Magyar Gördülőcsapágy Művek üzemelt, mely idővel átalakult, és az elmúlt egy-két évtizedben számos vállalkozás telepítette ide székhelyét, valamint helyezte át ide tevékenységét. Az övezetben jelenleg 38 vállalkozás működik, ahol több száz munkavállaló fordul meg naponta.

A terület a 4. számú főút, valamint a 471. számú út (Sámsoni út) által közre zárt zónában található, mely aszfaltúton keresztül csak a 4. számú főút felől, egy vasúti átjárón keresztül közelíthető meg. A környező utcák - melyeken a gazdasági terület elérhető - földutak.

A projekt célja az érintett zóna megfelelő megközelíthetőségének fejlesztése, ezáltal a terület gazdasági fejlesztése és a munkaerő mobilitásának javítása. A beruházás keretében a jelenlegi földutakat aszfaltburkolattal látjuk el, a biztonságos gyalogos forgalom érdekében pedig járdákat alakítunk ki és a csapadékvíz elvezetése is megoldódik.

Szilárd burkolatot kap a Kőrösi Csoma Sándor utca, a Vályi Nagy Tibor utca, a Hetényi János utca, a Zólyom utca, a Futó utca, valamint a Kard és az Apafája utcák egy-egy szakasza.

Az Apafája utcán, a Zólyom utcán, a Kard utcán és a Kőrösi Csoma Sándor utcán kétirányú, a Vályi Nagy Tibor utcán és a Hetényi János utcán egyirányú forgalmi rendet alakítanak ki egymással összhangban. Az utcák egyik oldalán járdát is építenek.

Az Apafája utca és Apafája erdő sarkánál a gazdasági területhez új bejáratot alakítunk ki.

A beruházás megvalósítása jelentős mértékben hozzájárul a biztonságos gyalogos- és gépjárműforgalom kialakításához, a terület könnyebb megközelíthetőségéhez, mely eredmények a környéken tevékenykedő vállalkozások, szolgáltatók és azok munkavállalóinak érdekét is szolgálják.

A városrész infrastrukturális fejlesztése néhány év leforgása alatt több ezer új munkahelyet hozhat létre Debrecenben, illetve az érintett ipari, gazdasági területeken.