Tájékoztató a Zenede épületének energetikai korszerűsítése című projektről

 

eusfejlec

Tájékoztató a Zenede épületének energetikai korszerűsítése című  projektről

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.5.1-15-DE1-2016-00004
Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt címe:     A Zenede épületének energetikai korszerűsítése
Megítélt támogatás:             360.000.000 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:             2019.10.31.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata vissza nem térítendő támogatást nyert a Zenede épületének energetikai korszerűsítésére. Az európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás kivitelezési munkálatai befejeződtek.

„A Zenede épületének energetikai korszerűsítése” elnevezésű, TOP-6.5.1-15-DE1-2016-00004 azonosítószámú projekt keretében megvalósuló fejlesztés célja az épület energetikai korszerűsítése, a hatékonyabb energiahasználat, a racionálisabb energiagazdálkodás elősegítése.

A beruházás során a Vár utca 1. szám alatt található debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola - közismert nevén Zenede - műemléki védelem alatt álló épületének energetikai korszerűsítése, az intézmény hatékonyabb energia felhasználása és széndioxid-kibocsátás csökkentése valósult meg. A tervezés során az energiahatékonysági szempontok figyelembe vétele a hatályos műemlékvédelmi és örökségvédelmi szempontok előírásoknak megfelelően történt.

Az elmúlt évek, évtizedek alatt a sok mindent megélt, országos műemléki védelem alatt álló épület állaga jelentős mértékben romlott, ezért a korszerűsítése indokolt volt. A felújítás során megvalósult az épület energiahatékonyság-központú fejlesztése: korszerűsítették a gépészeti rendszereket, felújították a külső homlokzatot, napelemes rendszert helyeztek el a héjazaton, hőszigetelt ablakokat építettek be, melyek megfelelnek a műemlékvédelmi előírásoknak, valamint illeszkednek a műemléki környezetbe. A gépészeti rendszer átalakításával az épület fűtését megújuló energiaforrást hasznosító hőszivattyús rendszer biztosítja. A meglévő kül- és beltéri világítási rendszereket, a mesterséges szellőztetőrendszert korszerűsítették.

Az épület energetikai korszerűsítésének megvalósításával várhatóan csökken az energiafelhasználás, javul az energiamegtakarítás. Egy biztonságos, gazdaságosan fenntartható, a mai kor követelményeinek megfelelő intézmény jött létre, mely modern helyszínt biztosít a gyermekek neveléséhez, oktatásához.