TÁJÉKOZTATÓ „A VÉNKERT GAZDASÁGÉLÉNKÍTŐ KÖRNYEZETI MEGÚJÍTÁSA” CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ
„A VÉNKERT GAZDASÁGÉLÉNKÍTŐ KÖRNYEZETI MEGÚJÍTÁSA”

Projekt azonosító:            TOP-6.3.2-15-DE1-2016-00001
Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Konzorciumi partner:     DEBRECENI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
Projekt címe:     A Vénkert gazdaságélénkítő környezeti megújítása
Megítélt támogatás:     613 000 000 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:             2020.05.31


A projekt célja a Debrecen, Vénkert városrész környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, fejlesztése, melynek köszönhetően a városrész lakosságának minden korosztálya hasznosan tudja szabadidejét eltölteni. A Vénkert városrészben leromlott állapotban vannak a közösségi terek és a zöldterületek, melyek felújítása és fejlesztése kiemelt cél a lakosság életminőségének és a városrész népességmegtartó-képességének javítása érdekében.

A beruházás keretén belül megvalósul a zöldterületek rekonstrukciója (fák gallyazása, cserjeirtás és gyomtalanítás, aljnövényzet frissítése, fásítás és füvesítés, zöldtető kialakítása), az aktív rekreációs zöldterületek fejlesztése (játszóterek, sportpályák felújítása, kondiparkok, KRESZ pálya kialakítása, pingpongasztalok és ivókutak szükség szerinti felújítása), valamint a Borsos Villa felújítása és a működéséhez szükséges eszközbeszerzés is megtörténik.

A projekt megvalósítása során érintett lesz a Sinai Miklós utca 17-19. tömb környezete, a Domokos Lajos utca 20-32. sz. mögötti sétálóút, a Gyergyó utca 1-11. szám melletti tömb környezete, a Borsos Villa és környezete, a Sinai Miklós utcai park, a Domokos Lajos utcai park, valamint a Hortobágy utca egy része.
A projekt keretén belül közbiztonsági kamerák kerülnek kihelyezésre, melyekkel visszaszorítható és megelőzhető a lakosok biztonságérzetét csökkentő cselekmények, bűnesetek száma.

A projekt részét képezik a konzorciumi partner által megvalósításra kerülő olyan „soft” programok, melyek hozzáadott értéke emeli a beruházás jelentőségét, nagymértékben hozzájárulnak annak komplexitásához.

A „soft” elemek az alábbi négy tématerület köré szerveződnek: Környezettudatosság és integrált szemlélet erősítése a lakosság körében, humánkapacitás fejlesztése, települési arculat és identitás fejlesztése, bűnmegelőzést, közlekedésbiztonság javítását segítő rendezvénysorozat.