TÁJÉKOZTATÓ „A TÓCÓVÖLGY GAZDASÁGÉLÉNKÍTŐ KÖRNYEZETI MEGÚJÍTÁSA” CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ
„A TÓCÓVÖLGY GAZDASÁGÉLÉNKÍTŐ KÖRNYEZETI MEGÚJÍTÁSA” CÍMŰ PROJEKTRŐL

Projekt azonosítója:            TOP–6.3.2-16-DE1-2017-00004
Kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt címe:     A Tócóvölgy gazdaságélénkítő környezeti megújítása
Megítélt támogatás:     428 000 000 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:             2020.11.30

A projekt célja Debrecen, Tócóvölgy városrész környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, fejlesztése, melynek köszönhetően a terület lakosságának minden korosztálya hasznosan tudja szabadidejét eltölteni. A Tócóvölgyben a közösségi terek és a zöldterületek felújításra és fejlesztésre szorulnak a lakosság életminőségének és a városrész népességmegtartó-képességének javítása érdekében, valamint a környező botlás- és balesetveszélyes járdák, parki sétányok részleges felújítása is szükséges.

A projekt keretén belül több tevékenység is megvalósul: így a zöldfelületek rekonstrukciója (fák gallyazása, cserjeszelekció és gyomtalanítás, aljnövényzet frissítése, fásítás és füvesítés), az aktív rekreációs zöldterületek fejlesztése (tömbbelsők játszótereinek felújítása, futópálya, kondi- és fitnesz park létesítése, pingpongasztalok felújítása és megújított zöldterületek fenntartását megkönnyítő öntöző kiállások telepítése), valamint megtörténik a Jégcsarnok mögötti területen egy kereskedelmi-szolgáltató egység kialakítása. Sor kerül ugyanitt a Skatepark kialakítására és környezetének rendbetételére. Továbbá megtörténik a régi utcabútorok felújítása, cseréje, sétautak, járdák nyomvonal-rekonstrukciója, a letört útszegélyek felújítása, akadálymentesítése, kerékpártárolók, illetve a közvilágítási rendszer szükség szerinti megújítása.

A projekt műszaki tartalma magában foglalja közbiztonsági kamerák telepítését is, melyek segítségével a lakosok biztonságérzetét csökkentő bűnesetek, valamint a megújított területekben okozott károk megelőzhetők és visszaszoríthatók.

A projektben „soft” elemek is helyet kapnak, továbbá szemléletformáló programok valósulnak meg, melyeknek köszönhetően javul a lakosság környezettudatossága, erősödik a társadalmi kohézió.

A fejlesztések által a településrész környezeti állapota is javul. Ez hosszú távon a foglalkoztatás bővülését is eredményezheti, amivel a projekt hozzájárul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) gazdaságfejlesztési céljaihoz.