TÁJÉKOZTATÓ „A PETŐFI TÉR REKONSTRUKCIÓJA” CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ
„A PETŐFI TÉR REKONSTRUKCIÓJA” CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:            TOP-6.3.2-16-DE1-2017-00003
Főkedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Konzorciumi partner:            Méliusz Juhász Péter Könyvtár    
Projekt címe:                 A Petőfi tér rekonstrukciója
Megítélt támogatás:             900.000.000 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:          
 2021.05.29.

A Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata „A Petőfi tér rekonstrukciója” című pályázatát (azonosítószám: TOP-6.3.2-16-DE1-2017-00003) a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága, mint támogató a 2018. május 28-án kelt támogató döntés szerint 900.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A projekt célja Debrecen belvárosában, a Petőfi tér akcióterület költséghatékony, környezettudatos, család- és klímabarát, gazdaságélénkítő fejlesztése, mely által javul a városrész általános környezeti állapota, a lakókörnyezet minősége, illetve erősödnek a közösségi funkciók.

A Petőfi téren a zöldfelületek revitalizációja, a közösségi terek rekonstrukciója, fejlesztése időszerűvé vált.

A tér közvetlen környezetében időszakos jelleggel jellemzőek a zsúfolt felszíni parkolók. A rekonstrukció célja a terület zöldfelületi rendszerének bővítése, a gyalogos zóna kiterjesztése, a közösségi funkciók erősítése, a városkép megóvása és a közlekedés feltételeinek javítása a városrész népességmegtartó-képességének javítása érdekében.

A beruházás keretében megvalósul a zöldfelületek revitalizációja (fák gallyazása, cserjeirtás és gyomtalanítás, aljnövényzet frissítése, fásítás és füvesítés), a rekreációs területek fejlesztése (utcabútorok, parki eszközök felújítása, cseréje, a degradált területek, áttaposások megszüntetése, rekonstrukciója (járdák, utak, parkolók, sétaútvonalak felújítása, játszótér kialakítása, a szökőkút megújítása).

A projekt keretében nagy felbontású, képfeldolgozó intelligenciával ellátott rendszerbe foglalt közbiztonsági kamerák elhelyezésére is sor kerül, melyekkel jelentősen visszaszoríthatók a lakosok biztonságérzetét csökkentő cselekmények.

A fenntartható fejlődés elveinek megfelelően megvalósul a közvilágítási rendszer szükség szerinti megújítása.

A projekt részét képezik az úgynevezett „soft” programok, melyek hozzáadott értéke emeli a beruházás elfogadottságát, társadalmi jelentőségét. A „soft” programok megvalósításában a kedvezményezett konzorciumi partnere, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár.

A projekt várható befejezésének időpontja: 2021.10.31.