TÁJÉKOZTATÓ A „NYUGATI KISKÖRÚT III. ÜTEM ÉPÍTÉSE ÉS KERÉKPÁRFORGALMI LÉTESÍTMÉNYEK KIALAKÍTÁSA” CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec


TÁJÉKOZTATÓ
A „NYUGATI KISKÖRÚT III. ÜTEM ÉPÍTÉSE ÉS KERÉKPÁRFORGALMI LÉTESÍTMÉNYEK KIALAKÍTÁSA” CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.4.1-16-DE1-2017-00001
Főkedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt címe:                 Nyugati kiskörút III. ütem építése és kerékpárforgalmi
létesítmények kialakítása
Megítélt támogatás:             1.300.000.000 Ft
Támogatás mértéke:             100%
Tervezett befejezés:             2021.08.31.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának a „Nyugati kiskörút III. ütem építése és kerékpárforgalmi létesítmények kialakítása” című pályázatát (azonosítószám: TOP-6.4.1-16-DE1-2017-00001) a támogató 2017. december 22-én 1.300.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A projekt célja a Nyugati kiskörút III. ütemének építése, azaz az Erzsébet utca és a Hatvan utca közötti útvonal befejezése a Mester utca irányába. A Hatvan utca és a Mester utca közötti 411 méter hosszú új nyomvonalon 2x2 forgalmi sávot, továbbá két buszsávot is kialakítanak a kétoldali járda kiépítésével egyidőben. Az új útszakasz építését a környező városrészek (Libakert, Sestakert, Újkert) megközelíthetőségének javítása, valamint a tervezett nyomvonallal párhuzamosan futó Bethlen utca és az Egyetem sugárút tehermentesítése indokolja.

A kerékpárosbarát fejlesztés részeként az érintett útszakaszon új kerékpárút építése is tervezett, továbbá a már meglévő kerékpárutak hiányzó szakaszainak összekötése is megtörténik. Az esélyegyenlőség megteremtését figyelembe véve további cél az akadálymentes közlekedési rend biztosítása.
Az építés kapcsán szükség szerint a csapadékvíz elvezetésére, közvilágítás kiépítésére, jelzőlámpás csomópontok építésére illetve átaalkítására, valamint a közművek kiváltására, védelembe helyezésére is sor kerül.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának célja Debrecen város közlekedésének javítása, a környezeti terhelés csökkentése, egy kerékpárosbarát, akadálymentes, biztonságos és élhető városi közlekedési rendszer kialakítása.