Tájékoztató a "Debrecen déli gazdasági övezet elérhetőségének javítása" című projektről

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ
A „DEBRECEN DÉLI GAZDASÁGI ÖVEZET ELÉRHETŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA” CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma: TOP-6.1.5-16-DE1-2017-00005
Főkedvezményezett: DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Konzorciumi partner: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Projekt címe: Debrecen déli gazdasági övezet elérhetőségének javítása
Megítélt támogatás:   3.374.000.000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Tervezett befejezés: 2021.02.28.

 

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának a „Debrecen déli gazdasági övezet elérhetőségének javítása” című pályázatát (azonosítószám: TOP-6.1.5-16-DE1-2017-00005) a támogató 3.374.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A projekt konzorciumi formában valósul meg. A konzorcium vezetője Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a konzorcium tagja a Magyar Közút Nonprofit Zrt.
 
A projekt célja a Déli Ipari Park elérhetőségének javítása, melynek során a 47-es számú főút Hosszúpályi út csomópontjában 5 ágú körforgalom valósul meg, mely kiszolgálja a gazdasági terület közvetlen megközelíthetőségét. Mindemellett a déli gazdasági övezet belső úthálózatának kiépítése is része a beruházásnak. A belső utakat 7 méter szélességben, 2 x 3.5 méter forgalmi sávokkal alakítják ki. A belső úthálózat szakaszainak kialakítása a gazdasági övezetbe betelepülő vállalkozások elérését, további ingatlanok értékesítését biztosítja. 

Az útfejlesztés mellett csapadékvíz-elvezető rendszert alakítanak ki vízelnyelőkkel, megtörténik a közművezetékek kiváltása, víz-, hírközlés-, és közvilágítás közmű kiépítése.

A fejlesztés eredményeképpen a Debreceni Nemzetközi Repülőtértől délre olyan gyorsan és könnyen megközelíthető iparterület jön létre, mely lehetőséget biztosít vállalkozások betelepülésére, új telephelyek kialakítására. A fejlesztés megvalósítása munkalehetőségeket teremt, hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez, a város lakosságának növekedéséhez. 

A Déli Gazdasági Övezet vezető szerepet kíván betölteni a régióban, amely illeszkedik Debrecen hosszú távú stratégiájához, nemzetközi színvonalú szolgáltatási köre pedig tovább erősíti Debrecen versenyképességét.