TÁJÉKOZTATÓ „A BEM TÉR GAZDASÁGÉLÉNKÍTŐ KÖRNYEZETI MEGÚJÍTÁSA” CÍMŰ PROJEKTRŐL

 

eusfejlec

TÁJÉKOZTATÓ
„A BEM TÉR GAZDASÁGÉLÉNKÍTŐ KÖRNYEZETI MEGÚJÍTÁSA” CÍMŰ PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma:     TOP-6.3.2-16-DE1-2017-00005
Fő kedvezményezett:             DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Konzorciumi partner:            Méliusz Juhász Péter Könyvtár    
A projekt címe:             A Bem tér gazdaságélénkítő környezeti megújítása
Megítélt támogatás:             300.000.000 Ft
A támogatás mértéke:         100%
Tervezett befejezés:             2020.11.30.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata „A Bem tér gazdaságélénkítő környezeti megújítása” című pályázatát (azonosítószám: TOP-6.3.2-16-DE1-2017-00005) a támogató 2018. április 25-én keltdöntése szerint 300.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Konzorciumi partner a Méliusz Juhász Péter Könyvtár.

A projekt célja a Bem tér és környéke környezettudatos, költséghatékony, család- és klímabarát megújítása, mely javítja a környezet általános állapotát, a közbiztonságot, valamint hozzájárul a gazdaságfejlesztéshez, így a lakosság életkörülményeinek javításához.

Az érintett területen a belső úthálózat, a közösségi terek, parkok és a zöldterületek leromlott állapotúak. A terület zöldfelületi rendszerének bővítése, a gyalogoszóna kiterjesztése, a közösségi funkciók erősítése, a városkép megóvása és a közlekedés feltételeinek javítása kiemelt cél a városrész népességmegtartó képességének javítása érdekében.

A beruházás keretében megvalósul a zöldterületek rekonstrukciója (fák gallyazása, cserjeirtás és gyomtalanítás, aljnövényzet frissítése, fásítás és füvesítés), a rekreációs területek fejlesztése (utcabútorok, parki eszközök cseréje), a degradált területek rekultivációja (járdák, szervizút, parkolók, sétaútvonalak kialakítása, felújítása).

A projekt keretében nagy felbontású, képfeldolgozó intelligenciával ellátott rendszerbe foglalt közbiztonsági kamerákat helyeznek el, melyekkel jelentősen visszaszoríthatók a lakosok biztonságérzetét csökkentő cselekmények. A fenntartható fejlődés elveinek megfelelően megvalósul a közvilágítási rendszer szükség szerinti megújítása.

A projekt részét képezik az úgynevezett „soft” programok, melyek hozzáadott értéke emeli a beruházás jelentőségét.

A projekt várható befejezésének időpontja: 2020.11.30.