„Román-magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészetek számára” „CBCIncubator” (ROHU445)

„Román-magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészetek számára”

„CBCIncubator” (ROHU445)

A Csokonai Színház, mint vezető kedvezményezett, az Interreg V-A Románia-Magyarország Program 3. Stratégiai felhívására 2019. február 28-án 2019. február 28-án „Román-magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészetek számára” címmel támogatási kérelmet nyújtott be 7.495.587 euro összegben, mely 85% ERFA támogatást, 15% hazai társfinanszírozást és önerőt tartalmaz. A stratégiai projekt 2019. június 1. és 2022. május 31. között valósul meg.

A projekt ERFA támogatás tartalma: 6.320.183,46 euro

A projekt partnerei:

a Csokonai Színház (vezető partner), Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szigligeti Színház (Nagyvárad).

A partnerek összköltségvetése:                                   

a Csokonai Színház költségvetése                                                       584,248,20 euro

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetése   5.881.792,80 euro

a Szigligeti Színház költségvetése                                                         1.029.546,00 euro

A projekt céljai:

► Olyan közösségi terek létrehozása a magyar-román határ térségében, amelyek – elsősorban a színházművészet terén – összekötik egymással a kulturális intézményeket, a színészeket, a kulturális szakembereket.

► Kreatív gondolkodásra ösztönzés, a közös kulturális értéktár gazdagítása, a partnerek közötti kapcsolat szorosabbá fűzése.

► A kulturális sokszínűség kialakítása, folyamatos nemzetközi párbeszéd.

► Mint közös Román-Magyar Kulturális Inkubátor elősegíti a művészek, kulturális szakemberek és a művészi kifejezésmódok szabad áramlását a két ország között, mely közvetlenül hozzájárul a közös kulturális örökség fenntarthatóságához az érintett térségekben.

A projekt tevékenységei:

► A debreceni színház működéséhez szükséges infrastrukturális, műszaki, technikai, tárgyi feltételek, valamint a közvetlenül kapcsolódó kiszolgáló helyiségek kialakítása.

► A nagyváradi színház tervezett infrastrukturális fejlesztései és eszközbeszerzései.

► A közösen megvalósításra kerülő színházi előadások és egyéb, határon átnyúló közös szakmai és művészeti tevékenységek.

► Egyéb szükséges tevékenységek (projektmenedzsment, kommunikáció).

A projekt várható eredményei:

► A megújuló kulturális létesítmények ideális helyszínként szolgálnak az előadóművészet területén megvalósuló, határon átnyúló együttműködések számára.

► A határon átnyúló közös kulturális és szakmai programok, illetve az elkészülő dokumentumok a román és a magyar kultúra résztvevői közötti kapcsolatot hosszú távon erősítik.

► A Csokonai Színház koordinálásával szervezett kulturális programok a partnerek aktív részvételével, valamint a teljes határrégióban működő kulturális szervezetek és szakemberek bevonásával valósulnak meg.

► A projekt megvalósítása során több közös rendezvény (workshop, oktatás, fesztivál, találkozó, előadás) megszervezésére kerül sor.

► Közös és integrált idegenforgalmi célpont jön létre, amely több látogatót vonz a régióba, ezáltal javul az idegenforgalmi mutató, emelkedik a vendégszám, illetve a régióban eltöltött vendégéjszakák száma.

Az „CBCIncubator” projekt innovatív jellemzői:

► Az Európai Unióban egyedülálló módon a projekt kifejezetten az előadóművészetekre összpontosít.

► A határon átnyúló területek közötti kulturális együttműködés jó gyakorlatként mintául szolgálhat az EU-ban.

► Az új oktatási anyagokat és módszereket a partnerek és a szakértőik állítják össze, tervezik, tesztelik, illetve terjesztik.

► Az oktatási központ nemcsak kreatív kulturális programok és képzések szervezésével foglalkozik, hanem a kapcsolódó kutatási és innovációs tevékenységeket is megcélozza, a kulturális oktatásra és a tudatosság növelésére összpontosítva egy új kultúrafogyasztói generáció kialakulását támogatva.

https://interreg-rohu.eu/hu/fooldal/

„Az Interreg V-A Románia–Magyarország Program célja közös, román-magyar projektek finanszírozása, amelyek közös megközelítést, valamint innovatív megoldásokat követelnek, a határ mindkét oldalán felmerülő igények kiszolgálására, hozzájárulva ezáltal a jogosult terület fenntartható fejlődéséhez. A Program folytatja a régióban megvalósított határmenti együttműködéseket, összköltségvetése hozzávetőleg 232 millió euró, amelyből 189 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó vissza nem térintendő támogatás. A támogatható határmenti terület a következő megyéket foglalja magába: Arad, Bihor, Satu Mare, és Timiș a román oldalon, illetve Békés, Hajdú-Bihar, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg, a magyar oldalon.”

Jelen webhely tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját!