A Tócóskert felé bővült tovább Debrecen kerékpárút-hálózata


Szerző: UFT.HU Közzétéve: 2022.12.08. 17:36 | Frissítve: 2022.12.08. 18:00

Hivatalosan is átadták a nyugati városrész legújabb kerékpárútját. Az 1,6 kilométer hosszú szakasz a Tócóskertet köti össze a belvárossal, így mostantól több ezer ember juthat el két keréken biztonságosan a városközpontba. A beruházást csaknem 290 millió forintból valósították meg.


November közepe óta szabad az út a Tócóskertben és környékén élő kerékpárosok előtt. Ekkorra készült el a város legújabb bicikliútja, amely a nyugati városrészt köti össze a belvárossal. 

A Tócóskert felé bővült tovább Debrecen kerékpárút-hálózata

Fotó: Kandert Szabolcs

A Kishegyesi út – Derék utca szakaszán megépült 1,6 kilométer hosszú kerékpárutat hivatalosan is átadták. A tájékoztatón a városrész önkormányzati képviselője elmondta, a beruházással az itt élők régi vágya teljesült. Csaholczi Attila hozzátette: a Tócóskert a város egyik legdinamikusabban fejlődő része, ezért is fontos, hogy a kerékpárosok biztonságosan be tudnak jutni a városközpontba. 

- A fejlesztések, amit kapott a Tócóskert és a Tócóvölgy az elmúlt két évben, az itt élőknek az életminőség változását is jelentette - mondta el  Csaholczi Attila.

Papp László polgármester kiemelte: az elmúlt években jelentős közlekedési fejlesztések történtek a városban, ez igaz a kerékpárutak építésére is. A keleti városrészben mintegy kilenc kilométer hosszú utat építettek a bicikliseknek, a mostani szakasszal pedig már csaknem 100 kilométeresre nőtt a debreceni kerékpárút hálózat. És további fejlesztések is várhatók.

- Az elmúlt három évet figyelembe véve a korábbi állapothoz képest körülbelül 25 százalékkal növeljük a kerékpárutak hosszát Debrecenben a jövő év közepéig - közölte Papp László.

Pósán László országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, a bicikliút-fejlesztés jól illeszkedik a Zöld város programba. A parkosítások és a faültetések mellett ugyanis a kerékpározás is hozzájárul a levegő minőségének javításához.

 - Ennek része az is, hogy minél kisebb legyen a szennyezőanyag kibocsájtás. Ennek egyik módja, hogy kevesebbet használjuk a gépkocsit és gyakrabban pattanunk kerékpárra - hangsúlyozta Pósán László.

A 289 millió forintos beruházást uniós és állami támogatásból, valamint saját forrásból valósították meg. A tervek szerint hamarosan folytatják a kerékpárút-építést a Kishegyesi út külső szakaszán, valamint a Határ úti ipari parknál.